Натисніть, щоб прослухати текст! Powered By GSpeech
Зовнішня торгівля послугами
Контрастна версія
Звичайна версія

Зовнішня торгівля послугами охоплює діяльність суб’єктів господарської діяльності України та іноземних суб’єктів господарської діяльності (резидентів та нерезидентів), яка побудована на взаємовідносинах між ними.

Зовнішньоекономічні послуги є товаром, що не проходить митного контролю, оскільки не приймають форму матеріальних об’єктів, на які розповсюджуються права власності.

Дані щодо зовнішньої торгівлі послугами формуються відповідно до Методологічних положень державного статистичного спостереження "Зовнішня торгівля послугами": https://www.ukrstat.gov.ua/norm_doc/2023/231/231.pdf на підставі інформації юридичних осіб-резидентів України, що здійснюють експортно-імпортні операції послугами, уключаючи тих, які отримали від Держекспортконтролю дозволи на здійснення експорту/імпорту товарів (послуг) військового призначення та подвійного використання, а також представництва іноземної юридичної особи в Україні.

Основні показники:

Експорт послуг формується як загальна вартість операцій з надання послуг резидентом нерезиденту згідно з договорами (контрактами) або в усній формі договору за датою їх фактичного надання на основі принципу нарахування (за виписаними рахунками).

Імпорт послуг формується як загальна вартість операцій з одержання послуг резидентом від нерезидента згідно з договорами (контрактами) або в усній формі договору за датою їх фактичного одержання на основі принципу нарахування (за виписаними рахунками).

Сальдо послуг формується як різниця експорту та імпорту послуг.

Показники формуються:

в цілому по Україні та за регіонами (починаючи з І кварталу 2022 року відповідно до КАТОТТГ);

за видами послуг (починаючи з І кварталу 2013 рокувідповідно до КЗЕП);

у розрізі країни нерезидента (відповідно до ПККС).

Інформація, отримана за результатами ДСС оприлюднюється щоквартально та є оперативною. Уточнення річних даних з розподілом за кварталами року проводиться один раз на рік у травні наступного за звітним року.

Згідно з Методикою ретроспективного перерахунку вартості послуг з переробки у зовнішньоекономічній діяльності у 2016 році було здійснено перерахунок цих послуг, за ключами відповідності між КЗЕП та КПЗЕД (був дійсний до 2013 року), а також проведено перерахунок статистичних даних щодо зовнішньої торгівлі послугами інших видів послуг (коди 02–12) та відповідно загальних показників статистики зовнішньої торгівлі послугами за 2000–2012 роки.

Добре
Закрити
Натисніть, щоб прослухати текст! Powered By GSpeech